Πολύχρονο

Το Πολύχρονο φημίζεται για την υπέροχη μεγάλη παραλία του και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «Πολύχρωο» (πολύχρωμο), από τα πολλά λουλούδια που κοσμούσαν στο χωριό. Το σημερινό Πολύχρονο χτίστηκε πάνω στην θέση της αρχαίας Νεάπολης περίπου στα μέσα του 7ου αιώνα.  Αξίζει η επίσκεψη στη λίμνη που βρίσκουν καταφύγιο οι σπάνιες νεροχελώνες Testudinata, ένας βιότοπος προστατευμένος μάλιστα από τη συνθήκη Ramsar λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.

Ν. Ποτίδαια

Η Νέα Ποτίδαια έχει συνδέσει το όνομά της με την διώρυγα της Ποτίδαιας, ένα έργο που ενώνει τον Θερμαικό με τον Τορωναίο Κόλπο, τοποθετημένος στον λαιμό της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Η ιστορία τοποθετεί την διάνοιξή της από τον βασιλιά Κάσσανδρο, χωρίς να είναι παρόλα αυτά γνωστή η ακριβή ημερομηνία. Κατά μήκος της διώρυγας υπάρχουν διασωζόμενα τμήματα από την οχύρωση της αρχαίας πόλης.

Ν. Φώκαια

Η σημερινή Νέα Φώκαια πρόκειται για έναν πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό,που κατοικήθηκε από πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή το 1922, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Από τα σημαντικότερα αξιόθεατα είναι ο Πύργος, που δεσπόζει πάνω από την θάλασσα, σε έναν λόφο όπου υπήρξε ένας προιστορικός αρχαίος οικισμός, ενώ ο Πύργος φαίνεται να έχει χτιστεί περίπου το 1407 και το Αγίασμα του Αγίου Παύλου, όπου και λέγεται ότι ο Απόστολος Παύλος βάπτιζε κρυφά τους χριστιανούς.

Άφυτος

Η Άθυτος ή Αφυτος θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, λιθόκτιστα με λιθανάγλυφα, πλακόστρωτα, πανέμορφες εκκλησίες, με αυτή του Αγίου Δημητρίου (1859) να ξεχωρίζει στην πλατεία του χωριού- Το ιερό του Διονύσου και ο ναός του Άμμωνα Δία συνέβαλλαν στο να θεωρείται σημαντική πόλη, τόσο ώστε να συνεισφέρει με δικά της καράβια κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων αλλά και να κόβει δικό της νόμισμα.

Καλλιθέα

Η Καλλιθέα έγινε τα νεότερα χρόνια γνωστή για την τουριστική της υποδομή, παρόλα αυτά κρύβει έναν θησαυρό αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το 1969 κατά τη διάρκεια ανέγερσης ενός ξενοδοχείου αποκαλύφθηκε μέρος του ιερού Άμμωνα  Δία (5ος αιώνας π.Χ) ενώ οι ανασκαφές τα επόμενα χρόνια αποκάλυψαν και το ιερό του Διόνυσου και των Νυμφών (8ος αιώνας π.Χ). Στη θέση Σωλήνας ανακαλύφθηκε επίσης και μία παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία, εξαιρετικού ενδιαφέροντος, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.

Σάνη

Η Σάνη θεωρείται ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς οικισμούς της Χαλκιδικής, μιας και συνδυάζει την παραδοσιακή ατμόσφαιρα και μία την τουριστική υποδομή.

Yπήρξε μετόχι της Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, όπου εργαζόταν ασχολούμενοι με την γεωργία Έλληνες και Βούλγαροι. Ο ξακουστός Πύργος Σταυρονικήτα (1543) υπήρξε η προστασία του μετοχίου, ενώ σήμερα δίπλα από αυτόν λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Σάνης, ένα από τα μεγαλύτερα συμβάντα τέχνης και μουσικής στην Χαλκιδική.

Φούρκα

Ο οικισμός Φούρκα αποτελείται από δύο μέρη, την Σκάλα (παραθαλάσσιο) και το χωριό Φούρκα, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, τα παραδοσιακά διατηρητέα σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δίνουν τα σημάδια του χρόνου, ενώ η πανέμορφη αμμώδη παραλία και οι πευκόφυτες εκτάσεις ζωντανεύουν  Ο οικισμός Φούρκα χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός ενώ η αμμώδη παραλία και τονίζει την ομορφιά της περιοχή.

Πευκοχώρι

Το όνομα του οικισμού προέρχεται από το πευκοδάσος που καλύπτει την περιοχή ενώ στην ομορφιά του δάσους ανταγωνίζεται η υπέροχη αμμώδη παραλία, δίνοντας τα καλύτερα χρώματα στην ατμόσφαιρα. Σοκάκια, κήποι, και πεζόδρομοι, ενώ αξίζει επίσης η επίσκεψη στο μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και της λιμνοθάλασσας Γλαρόκαβος.

Χανιώτη

‘Ενας καταστροφικός σεισμός το 1930, ανάγκασε τους κατοίκους να αλλάξουν την τοποθεσία του οικισμού τους, στην σημερινή. Το όνομα «Χανιώτη» προήρθε από τον πρώτο κάτοικο του νεότερου οικισμού, ο οποίος καταγόταν από τα Χανιά. Μία άλλα εκδοχή υποστηρίζει ότι προέρχεται από το «χανιτζή»- ιδιοκτήτης πανδοχείου (χάνι) στην περιοχή. Το χωριό στολίζεται από όμορφες πλατείες, πάρκα και ψηλά αιωνόβια δέντρα. Η παραλία με τη χρυσή αμμουδιά και τη τουριστική ανάπτυξη  την εντάσσουν στους όμορφους οικισμούς της Χαλκιδικής.